http://212evrensel.com.tr/wp-content/uploads/2017/11/5-1-2.jpg

Pedodonti

Pedodonti, bebeklik çağından itibaren çocukların ağız-diş sağlığını ve çene-yüz bölgesi gelişimini takip ve tedavi eden, aynı zamanda koruyucu önlemleri de içine alan diş hekimliği dalıdır. Çocuk diş hekimliğinin birinci amacı, dişsel sorunların oluşmasını engelleyecek önlemleri almak ve çocukları çürüksüz bir geleceğe yönlendirmektir. Bu amaçla uygulanan işlemlere Koruyucu Dişhekimliği Uygulamaları denir. Diş çürüğünü önlemek amacıyla çocuğun ve ailesinin ağız diş sağlığı ve beslenme konusunda eğitimi yapılmaktadır. Kliniğimizde hastalarımıza diş fırçalama tekniği uygulamalı olarak anlatılmaktadır. Koruyucu dişhekimliği uygulamaları olan flor ve fissür örtücü işlemleri yapılmaktadır.

Süt Dişlerinin Önemi

Süt dişleri toplam 20 tanedir. Süt dişlerinin birinci görevi çocuğun beslenmesini sağlamaktır. Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Süt dişleri, kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı diş için korumakta ve kalıcı diş sürerken ona rehberlik yapmaktadırlar. Süt dişi erken çekildiği zaman bu doğal yer tutuculuk fonksiyonu da ortadan kalkmaktadır.

Süt  Dişi Tedavi Yöntemleri

Fissür örtücü: : Daimi dişlerin çiğneyici yüzeylerindeki derin ve çürümeye meyilli oluklarıkapatıp, bakterilerin buraya yerleşmesini engelleyen ve böylece çürüğü önleyen akışkan bir dolgu materyalidir. Orta veya yüksek derecede çürük riski taşıyan kişilerde (karyojenik diyet alışkanlığı, fiziksel, mental veya motor fonksiyon bozukluğu vs.) daimi azıların çürüğe hassas tüm yüzeyleri fissür örtücü ile örtülmelidir. Çürük riski olmayan kişilerde sadece derin fissürler koruyucu amaçla, fiziksel ya da zihinsel engelli bireylerde süt ve daimi dişlerin tümü, gözle yapılan muayenede fissürlerde sert ve koyu renklenmelerin varlığında, çürük riski orta ve yüksek olan bireylerde sürmekte olan dişlerin pit ve fissürlerin örtülenmesi için kullanılır.

Flor uygulamaları:: Flor, diş minesini kuvvetlendirerek dişi asit ataklarına karşı korur ve dolayısıyla diş çürüklerinin oluşmasını önlemeye yardımcı olur. Sadece dişhekimleri tarafından profesyonel olarak 6 ayda bir uygulanan bir yöntemdir.

Diş Dolgusu ve Kanal tedavisi: Diş çürüğü, diş üzerindeki biriken ve kaldırılmayan besinleri fermente eden bakteriler onucu üretilen asitlerle, diş sert dokularının yıkımı sonucu ortaya çıkar. Süt ve daimi dişlerde görülen çürükler, çeşitli kompozit ve kompomer dolgu malzemeleriyle tedavi edilirken, çürük alanın derinliğine göre gerekli görüldüğünde dişe kanal tedavisi yapılması gerekebilmektedir.

Diş Travmaları:  Çocukluk çağında çok sık karşılaşılan önemli sorunlardan biri de travmatik yaralanmalardır. Hastanın yaşı, yaralanmanın derecesi, bölgesi, ilgilendirdiği dokular ve hastanın genel durumu dikkate alınarak gerekli tedaviler yapılır. Travmaya bağlı olarak yalnızca süt dişleri zarar görmeyebilir. Süt dişleriyle birlikte çene kemiği ve altındaki diş germi de zarar görebilir

Yer Tutucular: Erken süt dişi kayıplarında, alttan gelecek olan daimi dişin yerini korumak amacıyla komşu dişlerin çekim boşluğuna hareket etmelerini engelleyen aparattır. Hareketli ya da sabit olabilir. Bu yolla daimi dişin gömük kalmasını ya da farklı yerden çıkmasını, dolayısıyla ileride ortodontik bozukluk oluşmasını önlemeye yarar.

Sohbet Başlat
Canlı Destek
212 Evrensel Ağız ve Diş Sağlığı Mutlu Günler Diler
Size nasıl yardımcı olabilirim ?